Suomen IT-ala

· Vinkit
Author

IT eli informaatioteknologia, tietotekniikka tai ATK eli automaattinen tietojenkäsittely – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kaikki nämä termit tarkoittavat yhtä ja samaa: tietokoneiden ja digitaalisen tietoliikenteen keinoin tehtävää tietojen käsittelyä, muokkaamista, tallennusta ja siirtoa sekä hakua.

Viime vuosina suomenkielisessä talouselämässä on yleistynyt englannista tuttu lyhenne ICT (sanoista information and communications technology), jolla tarkoitetaan selkeämmin ilmaistuna tieto- ja viestintäteknologiaa.

90-luvun IT-kupla

Suomalainen IT-ala on menestystarina, johon kuitenkin mahtuu myös romahduksia sekä niin enemmän kuin vähemmänkin yllättäviä käänteitä. Alan suurin ja tunnetuin kömmähdys on epäilemättä 90-luvun IT-kuplana tunnettu ilmiö, joka laittoi koko maailman IT-alan polvilleen: turhan suuret taloudelliset odotukset alaa kohtaan johtivat vaikeuksiin ja monien toimijoiden rahalliseen ahdinkoon.

Suomikin sai kuplan puhjetessa osansa ja ajalta muistetaan etenkin perinteikkään telealan yhtiö Soneran ajautumisesta konkurssin partaalle sekä Saunalahden ja Jippiin mutkikkaista oikeusjutuista.

Suomalaisilla on tekniikka hyppysissään

Suomen kielessä termi tietotekniikkateollisuus kattaa tieto- ja viestintätekniikkaan liittyvän tavarantuotannon (ICT- tai IT-teollisuuden), tietoliikenteen ja palveluiden sekä sisältöjen tuotannon. Toimialaa leimaa käsitteistön vakiintumattomuus ja hankala määriteltävyys, minkä vuoksi monilla muilla toimialoilla perinteisesti käytettävät toimialarajat eivät ole sille omiaan. Suomalaiselle IT-alalle tyypillistä on integroituminen ja verkostoituminen sekä jatkuva uudistutuminen uusia, toimialarajoja ylittäviä toimintamallia luomalla.

ICT-teollisuus pitää sisällään tieto- ja viestintätekniikkaa valmistavan elektroniikkateollisuuden. Alan tuotteita ovat siis muun muassa erilaiset viestintävälineet, tietokoneet sekä kulutuselektroniikka. Suomalaisen ICT-alan tunnetuimpia yrityksiä ovat tietysti maamme ikoniksi 90-luvulla muodostunut Nokia sekä elektronisia mittausjärjestelmiä ja -laitteita tehtaileva Vaisala.

Suomessa ollaan siis sekä taitavia IT-alan toimijoita että käyttäjiä ja se näkyy myös tilastoissa. Esimerkiksi jo vuonna 2006 julkaistun raportin mukaan 95 % suomalaisista oli internetin tavoitettavissa. Vuonna 2015 puolestaan lähes 70 % suomalaisista käytti nettiä useita kertoja päivässä. Suomi onkin tunnustettu IT-valtio myös maailmalla ja tämän päivän uudet osaajat toivottavasti pitävät innovaatioillaan meidät huipulla jatkossakin!