Internet elämässämme

· Vinkit
Author

Internet on eittämättä aikakautemme suurin ja mullistavin tekijä. Jo 1960-luvulla perustukset alleen saanut ja nykyisin koko maailman yhdistävä internet on muuntautunut pienten piirien hyödyllisestä innovaatiosta korvaamattomaksi avuksi ja viihdyttäjäksi meidän jokaisen arjeksi. Aina ei ehkä tule ajatelleeksikaan, kuinka kokonaisvaltaisesti elämä ja yhteiskunta nykyisin internetin ympärille rakentuukaan.

Sosiaalinen media yhdistää

Kuulumisten vaihto ja uusien kontaktien luominen on siirtynyt monella meistä yhä vahvemmin sosiaalisen median maailmaan. Puhelin värisee taskussa useammin erilaisten pikaviestisovellusten kuin perinteisten puheluiden johdosta – onhan melkeinpä jokaisella nykyisin älypuhelin, jolla nettiyhteydessä ollaan sijainnista riippumatta vuorokauden ympäri.

Yhteydenpito ystäviin ja tuttaviin on sujuvampaa, helpompaa ja edullisempaakin kuin aikana ennen internetiä ja sen mukanaan tuomia mahdollisuuksia, saati sitten kauempana historiassa, kuin puhelinlinjatkaan eivät olleet ihmisiä yhdistämässä. Siitäkään ei lopulta ole niin pitkä aika kuin ehkä äkkiseltään ajateltuna voisi tuntua.

Helpompaa arkea netin välityksellä

Sen lisäksi, että internetillä on nykyisin varsin merkittävä rooli yhteydenpidossa ja muissa sosiaalisissa toimissamme, on se myös monen arkisen askareen helpottaja ja mahdollistaja. Tiedonhaku niin työn, harrastusten kuin muidenkin kiinnostuksen kohteiden puitteissa, vapaiden työpaikkojen ja asuntojen selailu sekä kirpputoriostokset hoituvat netin kautta kellon ympäri. Internetissä onnistuu niin lääkäriajan, elokuvalippujen kuin kirjaston kirjojenkin varaaminen – tai ehkäpä tilaat vain e-kirjan älypuhelimeesi. Olemme niin tottuneet internetiin arkemme mahdollistajana, että tuskin edes muistamme, missä kaikessa se meitä auttaakaan.

Esineiden internet – seuraava suuri askel?

Netti pyörittää maailmaa ja pitää yhteiskuntia pystyssä hyvin pitkälti jo nyt, mutta se ei suinkaan merkitse kehityksen päättymistä. Seuraavat innovaatiot ovat jo matkalla yleiseen käyttöön ja yhtenä niistä odottelee läpimurtoaan esineiden internet – internet-verkko on siis laajentumaisillaan myös erilaisiin koneisiin ja laitteisiin, joiden ohjaaminen ja seuraaminen tapahtuu netin kautta. Esineiden internetin myötä netin merkitys elämässämme kasvaa entisestään ja sen suomaa mahdollisuuksien kirjoa voimme vielä tässä vaiheessa vasta arvailla